Giellagáldu-hanke rahoittaa yhteispohjoismaisen saamen kielten ammatti- ja resurssikeskuksen Sámi Giellagáldun toiminnan. Hankkeen keskeinen tavoite on saada Sámi Giellagáldun toiminta pysyväksi hankkeen jälkeen.
Sámi Giellagáldun tehtäviä ovat mm. kielenhuolto, kielen kehittäminen, terminologiatyö, normitus ja paikannimistöpalvelu, joiden suorittamista varten hankkeeseen on palkattu kielityöntekijöitä eteläsaameen kaksi, luulajansaameen kaksi, pohjoissaameen kolme, inarinsaameen ja koltansaameen kumpaankin yksi. Lisäksi hankkeessa työskentelevät, projektipäällikkö, hallintotyöntekijä ja projektisihteeri.
Hankkeessa toimivat etelä-, luulajan-, pohjois-, inarin- ja koltansaamen kielijaostot antavat suosituksia saamen kielten käyttöön liittyvistä asioista, kuten normituksesta ja uudesta terminologiasta.
Hankkeen aikana on tähän mennessä kehitetty yhteensä 3 370 uutta sanaa ja annettu 351 uutta normitusta etelä-, luulajan-, pohjois-, inarin- ja koltansaamen kielille. Sámi Giellagáldun uumajansaamen työryhmä hyväksyi uumajansaamen ortografian 2016. Saamen kielten käyttäjille on tarjottu myös neuvontaa ja ohjeita s-postin, FB-sivujen, internetsivujen, WhatsAppin ja puhelimen välityksellä.
Saamen kielten puhuma-alueita halkovat valtioiden rajat jakaen kieliyhteisöt eri valtioiden alueille. Saamen kielten säilymisen ja kehittämisen kannalta on tärkeää vähentää valtiorajojen kielteisiä vaikutuksia ja hyödyntää eri valtioissa asuvien puhujayhteisöjen tietämys ja resurssit. Rajat ylittävä yhteistyö olikin luonnollinen valinta kieliyhteistyön järjestämiseksi.
FB: https://www.facebook.com/SamiGiellagaldu/
Kuva: Mika Saijets, Sámi Giellagáldu
Uumajansaamen ortografian hyväksymistilaisuus 6.4.2016 Margareta-kirkossa Likssjuossa (Lyckselessä).
Kuva: Marko Marjomaa, Sámi Giellagáldu
Sámi Giellagáldun info-teltta Tråantessa (Trondheim) torilla Tråante2017 juhlaviikon aikana.
Johtava tuensaaja:
Sámediggi/Saamelaiskäräjät
Muut tuensaajat:
Sámediggi-Sametinget Ruotsi
Sámediggi-Sametinget Norja
Hankeaika: 2015-2018
Hankkeen budjetti: 3 062 053 EUR
Myönnetty EU-varat: 922 439 EUR
Myönnetty IR-varat: 163 415 EUR
Julkinen rahoitus: 1 976 199 EUR
Yksityinen rahoitus: –