Muittut, muitalusat pyrkii kehittämään ja käyttämään saamelaista näyttelykieltä, jonka avulla kerromme tarinamme saamelaisesta näkökulmasta. Uuden teknologian ja saamelaisen tarinankerronnan avulla näyttelykieli muodostuu hankkeessa tuotetussa kolmessa pilotissa, jotka päivitettävyytensä ansiosta pyrkivät ajanmukaisuuteen ja muunneltavuuteen. Pilotit toteutetaan interaktiivisen teknologian avulla, joilla pyritään mahdollisimman moniaistilliseen kokomukseen. Teemat ovat: Gákti – Perinne ja nykyaika osana elävää kulttuuria, Rumpu – Repatriaatio ja mieliinpalauttaminen ja Kielen menettäminen – Haavojen parantaminen.
Hanke on Samelaismuseo Siidan, Eteläsaamelaismuseo ja -kulttuurikeskus Saemien Sijten, Ruotsin Tunturi- ja saamelaismuseo Ájtten, Lapin yliopiston ja Luulajan teknillisen yliopiston yhteistyö. Saamelaismuseot vastaavat sisällön tuotannosta ja ohjauksesta, Lapin yliopisto palvelumuotoilusta, käyttäjäkokemuksesta sekä sovellusten käyttäjäystävällisyydestä ja Luulajan teknillinen yliopisto pilottien teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta.
Saamelaisten viestintämenetelmien, kuten tarinoiden, visuaalisten ratkaisujen ja saamelaisen näkökulman pohjalta kehitetyt pilotit on toteutettu yhteistyössä saamelaisten yhteisöjen kanssa. Pilottien toteutukseen osallistuu useita saamelaisia käsityöläisiä ja taiteilijoita. Olemme osallistaneet saamelaisyhteisöjä erilaisilla tavoilla, vaikka se on koronaviruksen vuoksi ollut haasteellista. Olemmekin joutuneet siirtämään liki kaiken toimintamme verkkoon niin hankkeessa kuin yhteisötyössäkin.
Tällä hetkellä olemme hankkeen loppusuoralla; tuotamme vielä sisältöä ja näemme ensimmäisiä konkreettisia tuloksia. Teknologia mahdollistaa monipuolisen ja -muotoisen esittämisen tavalla, joka herättää tunteita ja synnyttää ymmärrystä museovieraissa.
Lue lisää:
Muittut – Muittut, muitalusat – the story of the Sámi by the Sámi