WAX-hankkeessa kehitetään menetelmiä arktisten marjojen (puolukka ja metsämustikka) sisältämän luonnonvahan talteenottoon marjateollisuuden sivuvirroista.
Marjoista uutettua vahaa analysoidaan monipuolisesti ja sen kemiallisia sekä fysikaalisia ominaisuuksia verrataan muihin luonnonvahoihin. Hankkeessa selvitetään marjavahojen liiketaloudellisia mahdollisuuksia sekä etsitään kaupallisia sovelluskohteita eri teollisuuden aloilla. Yksi tärkeä tavoite hankkeella on lisätä yleistä tietoisuutta luonnon marjojen erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista. Parhaaksi testatuista vahan erotusmenetelmistä on osoittautunut ylikriittinen uutto. Menetelmässä ei käytetä lainkaan haitallisia liuottimia, joten se sopii hyvin vahan erottamiseen mm. kosmetiikka- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Parhaillaan hankkeessa on käynnissä vahan kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien analysointi. Alustavissa tutkimuksissa on marjavahalla huomattu olevan antibakteerisia ominaisuuksia sekä kyky suojata haitalliselta UV-säteilyltä. Nämä ominaisuudet voivat olla merkittäviä varsinkin kosmetiikkateollisuuden sovelluksissa.
Rajat ylittävän yhteistyön tarkoituksena on hyödyntää jokaisen hankekumppanin omaa erityistä osaamisaluetta, joka on välttämätöntä hankkeen onnistuneen toteutuksen kannalta. Pelkästään kansallisena toteutuksena hanke olisi jäänyt sisällöltään yksipuolisemmaksi. Oulun yliopisto ja OAMK tutkivat vahan erotusmenetelmiä, liiketaloudellisia mahdollisuuksia sekä vahan biokemiallisia ominaisuuksia. LTU selvittää vahan sovelluksia komposiittiteknologiassa ja NIBIO Tromsassa tutkii marjojen kasvuympäristön vaikutusta marjavahan biokemialliseen koostumukseen.
Facebook: https://www.facebook.com/waxresearchproject/
Tuensaajat: Oulun yliopisto, Oulun
amk, LTU, NIBIO
Hankeaika: 2017-2019
Hankkeen budjetti: 1 000 797 EUR
Myönnetty EU-varat: 510 212 EUR
Myönnetty IR-varat: 115 854 EUR
Julkinen rahoitus: 374 731 EUR
Yksityinen rahoitus: 0 EUR
Kuvat: Emily Thuy Le