Projektet Giellagáldu finansierar verksamheten vid det samnordiska samiska yrkes- och resurscentret Sámi Giellagáldu. Projektets centrala mål är att göra verksamheten vid Sámi Giellagáldu permanent efter att projektet har slutförts. Till Sámi Giellagáldus uppgifter hör bland annat språkvård, språkutveckling, terminologiarbete, normering och ortsnamnstjänster. För dessa uppgifter har man i projektet anställt två språkmedarbetare för sydsamiska, två för lulesamiska, tre för nordsamiska och en var för enaresamiska och skoltsamiska. Inom projektet arbetar dessutom en projektchef, en administrativ medarbetare och en projektsekreterare. Språksektionerna för syd-, lule-, nord-, enare- och skoltsamiska ger under projektet rekommendationer i ärenden som gäller användning av det samiska språket, såsom normeringar och ny terminologi.
Under projektets gång har det hittills utvecklats totalt 3 370 nya ord och givits 351 nya normer på syd-, lule-, nord-, enare- och skoltsamiska. Sámi Giellagáldus umesamiska arbetsgrupp godkände den umesamiska ortografin 2016. Personer som använder samiska har även erbjudits rådgivning och anvisningar per e-post, på Facebook, på nätsidor, via WhatsApp och per telefon.
Områdena där det talas samiska splittras av statsgränser, vilket delar upp språkgemenskaperna i olika staters territorier. Med tanke på bevarandet och utvecklingen av samiska är det viktigt att minska de negativa effekterna av statsgränserna och ta tillvara kunskapen och resurserna hos de samiska språkgemenskaperna i de olika staterna. Gränsöverskridande samarbete var därför ett naturligt val till språksamarbete.
För mer information se https://www.facebook.com/SamiGiellagaldu/ eller http://www.giella.org/
Foto:Mika Saijets, Sámi Giellagáldu
Godkännande av umesamisk ortografi 6.4.2016 i Margaretakyrkan i Likssjuo (Lycksele).
Foto:Marko Marjomaa, Sámi Giellagáldu
Sámi Giellagáldus Info-tält i Tråante (Trondheim) på torget under Tråante2017 jubileumsveckan.
Samordnande stödmottagare:
Sámediggi/Saamelaiskäräjät, Finland
Övriga stödmottagare:
Sámediggi-Sametinget Sverige
Sámediggi-Sametinget Norge
Projekttid: 2015-2018
Projektbudget: 3 062 053 EUR
Beviljade EU-medel: 922 439 EUR
Beviljade IR-medel: 163 415 EUR
Offentlig medfin: 1 976 199 EUR
Privat medfin: –